Få koll på allt som rör att ha en tjänstebil

Att ha en tjänstebil kan låta som rena lyxen, men i själva verket finns det en hel del saker man bör tänka på gällande detta. I denna korta guide kommer vi att gå igenom det du behöver känna till om tjänstebilar när du ska avgöra om detta är något som passar dig eller inte:

Du betalar skatt för att ha en tjänstebil

Detta eftersom detta räknas som en förmån, och för det så kallade förmånsvärdet betalar man skatt. Hur stort ditt förmånsvärde är beror på bilen, och beräknas alltid individuellt. Tänk på att all fabriksmonterad extrautrustning och alla andra tillbehör på bilen också ligger till grund för förmånsvärdet. Tjänstebilar kan även delas in i flera olika kategorier, som t.ex. bruksbilar, servicebilar och så vidare, och vilken kategori man lägger bilen i har också betydelse för förmånsvärdet.Du kan få ett reducerat förmånsvärde om du väljer en miljöbil

Dessa regler har så klart satts upp av Skatteverket, för att uppmuntra folk till att skaffa just miljöbilar. Du bör därför bekanta dig med deras regelverk för detta på deras hemsida, om det är så att en miljöbil ändå skulle kunna vara aktuellt för dig.

Du kan få ett reducerat förmånsvärde om du kör mycket i tjänsten varje år

Kör du minst 3 000 mil per år i tjänsten kan nämligen din arbetsgivare reducera ditt förmånsvärde till 75 %. Tjänstebilar är därför mer förmånliga för dem som verkligen kör mycket i tjänsten än för andra, precis som det egentligen bör vara.

Drivmedlet för tjänstebilen ingår inte i förmånsvärdet

Detta är istället något som du själv ska stå för. Din arbetsgivare har dock rätt att ersätta dig för drivmedelskostnader vid tjänsteresor eller ge dig drivmedlet som en löneförmån, om detta anses nödvändigt.

Täta byten av tjänstebilar uppmuntras

Detta eftersom systemet med tjänstebilar, ur Skatteverkets synpunkt (som ju satt ihop beskattningsregler för detta) bygger på nybilsvärde. Den största fördelen med att ha tjänstebilar är därför enligt många att man kan byta upp sig mer ofta än vad man förmodligen hade gjort med en egen bil, som man äger själv.

Powered By WordPress | LMS Academic