Företagsbil

Att ha så kallad företagsbil kan låta riktigt bra för en del, men i själva verket är det inte bara guld och gröna skogar att ha företagsbil, utan det är faktiskt ett åtagande som har både fördelar och nackdelar. Just därför har vi samlat en hel del bra information här om företagsbilar, för att göra det lättare att få en översikt av både fördelarna och nackdelarna.

Vad är en företagsbil?

För det första bör man vara på det klara med vad en företagsbil egentligen är. Det är nämligen alla företagets bilar, det har ingen betydelse om bilarna används endast för företagsändamål eller även privat, allt är företagsbilar.Att ha företagsbil är en förmån

Detta betyder att man betalar skatt för denna förmån. Hur mycket beror på bilen och andra omständigheter. Skatteverket har dock tagit fram en schablon för detta, som du hittar på deras hemsida. Dock beskattas man endast för den del av tiden som man kör privat, och inte under arbetstid eller för företagets räkning.

Att ha bilen som en företagsbil istället för en privat bil

Ja, bland annat kan försäkringskostnaden bli lägre, man kan även skaffa miljöbilar billigare om det är en företagsbil det gäller, och så vidare. Om man bedriver yrkesmässig persontrafik, har en biluthyrningsfirma eller liknande, blir dessutom momsen på alla bilar som registreras som företagsbilar avdragsgill.

Finns det några andra alternativ förutom att köpa företagsbil?

Ja, man kan även leasa en företagsbil. Detta kan ofta vara mer förmånligt än att köpa bilen rent ekonomiskt, och dessutom är leasinghyran avdragsgill! Detta är därför ett alternativ som är att föredra om det är så att du annars måste köpa företagsbilen på avbetalning. Detta bli då nämligen inte avdragsgillt.

Okunskapen kring regler för företagsbilar är stor

Detta gör att många åker på skattesmällar och liknande efter att de skaffat en företagsbil. Vi tycker därför att du bör kolla upp alla regler gällande företagsbilar innan du ens funderar på att köpa en, för att se om detta är ett alternativ som passar dig eller inte.

Powered By WordPress | LMS Academic