Leasa bil, för- och nackdelar – Ha detta i åtanke när du ska avgöra om du ska leasa bil eller inte

Att leasa bil är något som allt fler börjar överväga, trots att vi i Sverige aldrig haft en ”leasing kultur” på samma sätt som i en del andra länder. Man kan leasa bil både som företag eller privatperson, men det som kan vara lite lurigt i sammanhanget är att avgöra huruvida det är bättre att köpa en bil eller att leasa den.


För att hjälpa dig som funderar på detta att fatta ett välgrundat val, har vi sammanställt denna information om att leasa bil, där vi kommer att lyfta fram både fördelar och nackdelar med fenomenet.

Leasa bilarVad innebär det att leasa bil?
För att du ska kunna avgöra om det är en god ide för dig att leasa bil eller inte, kan det förstås vara bra att veta vad det egentligen innebär att leasa bil, så låt oss börja där.
När man leasar en bil så långtidshyr man bilen. Det finns då en ägare av bilen, som är den som lånar ut bilen till dig, och du har full nyttjanderätt under leasingperioden.

Spelar det roll om man leasar bil privat eller via företag (som tjänstebil)?

Ja, det finns skillnader mellan dessa tillvägagångssätt. Bland annat är en hel del saker avdragsgilla om det gäller en tjänstebil, dvs. företagsbil som leasas, så är dock inte fallet när det är en bil som leasas för privat bruk.

Varför väljer man att leasa bil över att köpa en?

Den största anledningen är förstås att man slipper en stor initial kostnad, som antingen skulle göra att du tvingas betala en hel del pengar när du skaffar bilen, eller ta lån för att ha råd med detta. Villkoren brukar dessutom vara mer förmånliga när man leasar bilen än när man tar ett billån, eftersom bilen som leasas verkligen ses som en säkerhet i leasingsammanhang, men det är inte alls säkert att så är fallet när man tar ett billån.
Leasing har även den fördelen att man alltid har en jämn månadskostnad för den bil man hyr. Så är det ju inte alltid när man köper en bil med ett billån, för då kan ju t.ex. det allmänna ränteläget och andra faktorer påverka din månadskostnad, vilket gör den svårare att förutse.
Vill du med säkerhet veta vad din bil kommer att kosta dig under en längre tid framåt, är därför leasing att föredra.Andra fördelar med leasing av bilar

Via leasing kan man ofta ”ha råd” med en bil som annars skulle vara för dyr för en, t.ex. ett mer exklusivt märke, en nyare årsmodell, och så vidare.
Leasinggivaren kan ibland stå för vissa kostnader med bilen, t.ex. rutinservicen och liknande.

Vad finns det då för nackdelar med att leasa bil?

En nackdel är att olika leasingavtal är olika förmånliga för dig. Det finns därför en del riktigt dåliga leasingavtal på marknaden också. Man kan dock till viss del motverka denna nackdel genom att jämföra flera leasingavtal med varandra, tills man hittar ett avtal som känns så förmånligt som möjligt.
Skulle det vara så att du inte har råd att betala din leasingavgift av någon anledning, har leasinggivaren rätt att ta ifrån dig bilen. Du tvingas då betala resterande leasingavgifter enligt avtal, fast du inte får tillbaka bilen. Det är därför extremt viktigt att sköta betalningen av leasingbilar exakt enligt avtal, mycket noga. Vet man med sig att man är ganska slarvig med sådana åtaganden rekommenderar vi i så fall någon annan lösning.
Många leasingavtal är dessutom ganska långa, en vanlig längd på leasingavtal är t.ex. 3 år, och det kan vara svårt att ”ta sig ur” avtalet, oavsett vad skälet till att man vill göra detta är. Eftersom det kan vara svårt att förutse hur ens situation och ekonomi kommer att se ut flera år framåt, innebär därför leasingavtal en viss risk med anledning av detta.

Blir det billigare att leasa bil än att köpa bil?

Det beror alldeles på vad det är för bil du hyr, av vem, med vilka villkor, och så vidare. Det kan därför i vissa fall bli billigare än ett köp, om man leasar sin bil från en leasinggivare vars avtal har förmånliga villkor, men det kan även bli dyrare.
Just därför får man verkligen inte lov att skriva under leasingavtal utan att verkligen ha jämför alla kostnader, alla undantag och regler i ”det finstilta” och så vidare. Där kan nämligen väldigt viktiga saker gömma sig, som antingen skulle få andra att avråda eller rekommendera just ett visst leasingavtal.

Powered By WordPress | LMS Academic